Grupa 5 - Terenski dio
Index članka
Grupa 5
Terenski dio
Obrada podataka
Sve Stranice

 Terenski dio

Korišten instrumentarij:

 

  • Topcon GTS – 105N
  • prizma
  • mjerna vrpca (50m, 30m)
  • stativ
  • bolcne, čekić, sprej u boji, ...

 

 Opis:

Na području koje je trebalo obuhvatiti izmjerom nije postojala mreža stalnih geodetskih točaka pa je trebalo postaviti poligone i izmjeriti elemente poligonskih vlakova kako bi se mogli snimiti svi detalji.

Na detaljne točke koje su se mogle vidjeti s tog stajališta mjereni su horizontalni i vertikalni kutevi te kose duljine u jednom položaju instrumenta.

Mjereni su i frontovi između detaljnih točaka radi kontrole, a točke koje zbog nedogledanja nije bilo moguće klasično snimiti određivane su horizontalnim odmjeranjima od dvaju ili više snimljenih točaka. Izmjereno je 127 detaljnih točka uz one točke koje su određene odmjeranjima.

Postavljen je zatvoreni poligonski vlak koji je poslužio kao neposredna osnova za snimanje detalja (rubnih točaka ograda i međa, rubne točke postojećih objekata te novih neupisanih i neucrtanih objekata)

Mjereni su elementi potrebni za računanje koordinata točaka vlaka (prijelomni i vezni kutovi te dužine u vlaku, orjentacija na poznati trigonometar) i za snimanje detaljnih točaka.

Vlak je na početku, odnosno na kraju, vezan na poznatu trigonometrijsku točku 1106, a orjentiran na trigonometar 1070.

Ucrtavani su objekti koji dotad nisu bili evidentirani (garaže, drvarnice, nadstrešnice, spremišta).

Na plan su zapisivani i prikupljeni podaci o namjeni objekata i čestica te podaci o njihovim aktualnim vlasnicima.