Malo o Novskoj

 Grad Novska smješten je u Sisačko-moslavačkoj županiji na području zapadne Slavonije. Novska obuhvaća područje od 320 km² na kojem živi 14 313 stanovnika u 23 naselja. Nadmorska visina je od 90 m do 467 m, a najviši vrh jest Zmajevac.

Položaj: sj.z.š. 45°20'48 (45.3467); i.z.d. 16°58'32 (16.9756)

 


 

Naselja

Bair, Borovac, Brestača, Brezovac, Bročice, Jazavica, Kozarice, Kričke, Lovska, Nova Subocka, Novi Grabovac, Novska, Paklenica, Plesmo, Popovac, Rađenovci, Rajčići, Rajić, Roždanik, Sigetac, Stara Subocka, Stari Grabovac, Voćarica

Uprava

Gradonačelnik: Antun Vidaković

Pročelnica za društveno i imovinsko pravne poslove: Sonja Marohnić Horvat

Pročelnica za financije: Marica Vitković

Spomenici i znamenitosti

Na novljanskom trgu nalazi se poznata fontana "Ogrc".

Obrazovanje

Osnovna škola Novska

Srednja škola Novska

Pučko otvoreno učilište Novska

Glazbena škola Novska (osnovna i srednja škola)

Kultura

Pučko otvoreno učilište Novska jedna je od glavnih ustanova za kulturu u Novskoj. U svom sastavu ima Galeriju slika te Kino dvoranu u kojoj se trenutno održavaju samo kazališne predstave i ostala kulturna događanja u gradu. 2005. godine u sklopu Učilišta osnovano je i Novljansko kazalište mladih koje je do sada priredilo predstavu "Cirkus u cirkusu".

Povijest

Počeci graditeljstva i života u izgrađenim nastambama povezuju se s današnjim Starim Selom, sjeveroistočnim dijelom grada. U popisu župa zagrebačke nadbiskupije iz 1334. godine spominje se i župa Item sancti Demetrii de Belina - što se povezuje s "Bjelavina". To je najstariji naziv za Novsku.

Područje Novske bilo je posjed grofice Katarine Svetačke sve do provale Turaka (počevši od 1530.g.) kada je Kristofor II. Svetački 1540. godine predao sultanu svoje četiri utvrde, a među njima i Novsku, tadašnji Wyvar (Ujvar ili Novigrad) koji su Svetački podigli 1532. godine kao obranu od Turaka. Novljanski kraj bio je 450 godina imanje Svetačkih (spominje se prvi puta 1231. godine). Pri turskom pohodu i padu najpoznatije utvrde u ovom kraju - Kraljeve Velike - 1544. godine, Novska potpada sasvim pod tursku vlast. Fra Luka Ibrišimović oslobađa cijelu Slavoniju pa tako i Novsku 1685. g.

 

 

U to vrijeme (1698.g.) novljansko područje dobiva prvu administrativnu podjelu - potpada i pod kotar Kraljeva Velika. Povećanjem broja naselja rastao je i broj žitelja. U Zapisniku kanonske vizitacije jazavičke župe, održane 1746. godine za Novsku piše da ima 50 kuća, 300 sposobnih za ispovijed (odraslih) i 36 djece - ukupno 336 novljanskih župljana.

Godine 1755. sagrađena je i kapela u Brestači te je posvećena sv. Katarini (najstarija crkva u novljanskom području, izgrađena od drveta).

Župa sv. Luke Evanđeliste osnovana je 1789. godine. Novljansku povijest, na temelju sačuvanih župnih arhiva, 1872. godine napisao je tadašnji novljanski župnik Luka Ilić Oriovčanin, književnik, etnograf, povjesničar i numizmatičar.

Urbanom ustrojstvu Novske dan je obris u 18. stoljeću, prije svega naseljavanjem Krajiške ceste, koju je dala sagraditi carica Marija Terezija, zatim izgradnjom stambenih objekata s obje strane potoka Novljančice. Trokut čine tri glavne (najstarije ulice). U 19. i 20. stoljeću nadogradnja je mijenjala i upotpunjavala urbanu jezgru i naselja.

Izgradnjom željezničke pruge od Sunje u pravcu Novske i Nove Gradiške godine 1888., kao i pruge Novska - Dugo Selo 1897. godine, Novska postaje značajno željezničko čvorište. U Kraljevini Jugoslaviji, podijeljenoj na devet banovina, kotar Novska je godine 1931. zauzimao površinu od 618 km2 sa 29 164 stanovnika.