Grupa 6
Index članka
Grupa 6
Terenski dio
Obrada podataka
Sve Stranice

 

 

 

Carev Nera  (vođa grupe)

Gojčeta Marko

Gešvind Darko

Pojatina Ivica

Vukman Marko

 


Terenski dio

Korišten instrumentarij:

  • Totalna stanica Topcon GTS-105N ( 6H 0407) 
  • Stativ
  • Prizma (2,40m)
  • Mjerna vrpca (50 m)

Opis:

Kako se radilo sa totalnom stanicom bilo je potrebno naći dvije poznate točke po koordinatama (GPS 1070 i GPS 1106). Točka 1106 na križanju ulica Kralja Zvonimira i Alojzje Stepinca, te točka 1070 na križanju ulica Kralja Zvonimira i Ivana Gundulića sa koje su se započeli izbacivati dodatni poligoni potrebni za snimanje detaljnih točaka.

Za prvo područje postavljeno je 13 novih poligona zbog guste izgrađenosti na parcelama. Radna grupa  73 završena je treći dan, te je tada dodijeljena nova radna grupa 74, za koju je izbačeno još 9 poligona.

Na terenu je postojala podjela na više grupa radi efikasnijeg rada. Dok bi dvije osobe mjerile frontove i prikupljale podatke o vlasnicima, drugi bi snimali totalnom stanicom i to jedna osoba na instrumentu, jedna na prizmi i jedna bi vodila skicu.

Svaki radni dan bi se po povratku sa terena prebacivalo podatke s uređaja na prenosive medije, pregledalo prikupljene podatke i slagale prezentacije. Svrha prezentacija je bila praćenje napravljenog posla i eventualno konzultiranje s mentorima ukoliko bi se naišlo na probleme na terenu.

 


Obrada podataka

Korišteni software:

  • AutoCAD 2005
  • Bentley PowerDraft
  • Microsoft EXCEL
  • Microsoft WORD

Opis:

Na početku su obrađeni podaci sa totalne stanice u programu Geomir4. U njega su unjete koordinate poznatih točaka 1070 i 1106, te zatim ispisan tahimetrijski zapisnik i izračunate dodatne poligonske točke pomoću metode slijepih poligonskih vlakova.

 Tada su izračunate koordinate detaljnih točaka i podignute u dwg koji je pomoću radnih skica izmjere iskartiran u programu AutoCAD. Nakon uspješnog kartiranja slijedila je prilagodba završnih podataka po specifikacijama tvrtke Geofoto.

Gotove skice mjerenja napraviljene su u mjerilu 1 : 500, a na njima su naznačeni :

Frontovi

Kosa odmjeranja

Šrafura

Podaci o vlasnicima

Kućni brojevi

Novi objekti i nadogradnja kartirani su crvenom bojom radi lakšeg snalaženja na planu. Za svaku od novih točaka definirana je struktura atributnog bloka.

U slučaju ove grupe sve su točke snimljene tahimetrijom, lučnim presjekom i ortogonalnim mjerenjima.

Digitalni katastarski plan napravljen je u mjerilu 1 : 1000. Podaci o namjeni objekata su ispunjavani prema atributalnoj tablici. Također se morala izvršiti topološka obrada zbog kontrole iskartiranih objekata. Na digitalnom planu su naznačeni kućni brojevi objekata.