Grupa 1
Index članka
Grupa 1
Terenski dio
Obrada podataka
Sve Stranice


   

     

Lisjak Josip (vođa grupe)

Barić Nino

Kopić Dario

Pavić Mate

Radman Ante

 


 Terenski dio

Korišten instrumentarij:

  • Topcon GPS RTK Hiper Pro
  • stativ
  • prizma
  • mjerna vrpca

Opis:

Prvo je bilo potrebno postaviti Bazu na postojeći trigonometar, te je inicijalizirati.

Nakon toga je usljedila izmjera područja, gdje je jedna ekipa sa Roverom snimala postojeće ograde, dok je duga ekipa mjerila frontove unutar parcela te kontrolna odmjeranja od rubova ograda koje su već snimljenje GPS RTK-om.

Nakon snimljenih ograda na čitavom području ekipa sa Roverom se pridružila drugoj ekipi kako bi omogućila snimanje objekata bilo snimanjem rubne točke objekta ili, ako to nije bilo moguće, postavljanjem dviju točaka s kojih bi se radila odmjeranja, a točka bi se daljnom obradom dobila lučnim presjekom.

Na kraju svakog radnog dana napravljen je prijenos podataka iz instrumenata u laptope.

 


Obrada podataka

Korišteni software:

  • AutoCAD 2005
  • Bentley PowerDraft
  • Microsoft EXCEL
  • Microsoft WORD

Opis:

Sačinjena je tablica odnosa Vlasnika, brojeva k.č., informacija o vlasnicima, posjedovanju građevinskih dozvola.

Nakon toga pristupilo se i grafičkoj obradi podataka. Najprije su u već postojeći digitalni predložak našeg područja ubačene i točke dobivene GPS RTK metodom.

Zatim su na skici ucrtavani svi novi objekti (koristeći bilo točke snimljene GPS RTK metodom, bilo računajući točke lučnim presjekom) koji nisu bili naznačeni na planu, označavani su i upisivani dalje: frontovi, kosa odmjeranja i odgovarajuće oznake za namjenu pojedinih objekata.

Na plan su se upisivali i podaci o vlasnicima, kućni brojevi te sve ostale važne napomene i prikupljeni podaci. Podaci su upisivani i ucrtavani u odgovarajućim slojevima.

Uz izradu skice mjerenja bilo je potrebno napraviti u odgovarajućem grafičkom programu (AutoCAD 2005) i detaljni katastarski plan zadanog područja.

Na planu su ucrtane sve katastarske čestice područja zajedno s pripadajućim starim i novim objektima.

Za sve objekte upisana je i namjena pomoću odgovarajućeg koda za specifikaciju. Također je upisana namjena i za svako pojedino zemljište.