Grupa 3 - Terenski dio
Index članka
Grupa 3
Terenski dio
Obrada podataka
Sve Stranice

Terenski dio  

Korišten instrumentarij:

  • mjerna vrpca
  • Trimble 5800 R 8
  • Trimble 5700 (baza)
  • stativ

Opis:

Zadatak grupe 3 bio je izmjera postojećeg stanja na području označenom brojem 91. Nakon tri dana završena je izmjera na tom području te je dobiven novi zadatak, izmjera područja broj 76.

Pri dolasku na teren obavljeno je rekognosciranje nakon čega je napravljen plan kretanja na terenu i podjela terenskih zadataka. Sva mjerenja su obavljena GPS kinematičkom metodom u realnom vremenu korištenjem uređaja Trimble 5800 R8. 

Nakon postavljanja baze na referentnoj točki i unošenja parametara u instrument započinje izmjera. Za svaku česticu se prikupljaju koordinate rubnih točaka parcele (ograde) osim na mjestima gdje nije bilo ograda ili nije bilo moguće uspostavili signal.

Za nove objekte na parcelama, GPS točke se postavljalo u blizini objekta i od njih vršila odmjeranja do rubova objekta, dobivajući na taj način koordinate objekta lučnim presjekom. Koristeći skicu utvrđivalo se koji objekti nisu ucrtani te su se ucrtavali uz unošenje podataka o odmjeranim frontovima i kosim odmjeranjima.

Ukoliko je na čestici utvrđeno novo stanje vođen je i zapisnik koji sadrži informacije o vlasniku čestice, kućnom broju i namjeni novog objekta.Tijekom pet dana terenske izmjere prikupljeno je ukupno 190 novih točaka od kojih je 81 točka dobivena lučnim presjekom, te su prikupljeni podaci o aktualnom stanju na 61-oj parceli.